Επιστολή Παν. Ενωσης Πλοιάρχων προς Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

limani kalymnou 05ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ
Προς τον:
Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κον Κωστή Μουσουρούλη
Κοιν.:1.κ.Θανάση Μπούσιο/ Γ.Γραμματέα Υπουργείου

2.κ.Κώστα Μουτζούρη/Γ.Γραμματέα Λιμένων & Λιμ.Πολι τ ικής 3.κ.Θανάση Χριστόπουλο/Γ.Γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας 4.κ.Γιάννη Σπιλάνη/Γ.Γραμματέα Αιγαίου & Νησ.Πολιτικής 5.κ.Δημήτρη Μπαντια/Αρχηγό Λ.Σ.
6.κ.Γιάννη Χαλά/Γεν.Γραμματέα ΠΝΟ
7.ΓΕΝ/ Υδρογραφική Υπηρεσία
8.ΔΑΝ - Δ.Θ.Σ.-ΔΛΛΕ
 
Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, επανερχόμεθα στη σημερινή κατάσταση των λιμανιών, με νέες παρατηρήσεις, αυτές που μας διαβίβασαν οι Πλοίαρχοι των πλοίων που προσεγγίζουν στα αναφερόμενα λιμάνια. Σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση και βελτίωση των συνθηκών των λιμανιών μας, έτσι ώστε να γίνεται ασφαλέστερη η προσέγγιση και η παραμονή των πλοίων σ' αυτά.
Σίγουρα έγιναν προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Κάποια πράγματα βελτιώθηκαν. Όμως, η γενική εικόνα εξακολουθεί να είναι κακή και δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι ότι, στο άμεσο μέλλον θα αλλάξει.
Δεν έχουμε την απαίτηση (και στο τελευταίο μικρονήσΟ να δημιουργηθούν λιμάνια Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Είναι όμως ανεπίτρεπτο, ακόμη και κάποια μεγάλα νησιά, να είναι, ουσιαστικά χωρίς λιμάν ι.
Ακόμη πιο σημαντικό, πρέπει να είναι το ενδιαφέρον για τα λιμάνια των μικρών νησιών, που δεν έχουν άλλο μέσο συγκοινωνίας με τον έξω κόσμο από τα πλοία.
Η κοινωνική ζωή των μικρών νησιών, είναι ακόμη συνδεδεμένη με την άφιξη στο λιμάνι του πλοίου. Σήμερα, η μόνη πηγή εισοδήματος που έχει μείνει στα μικρά νησιά, είναι ο τουρισμός και μάλιστα ο θαλάσσιος. Αφού, το ψάρεμα με τους περιορισμούς, τείνει να καταργηθεί. Αλλά, τόσο ο θαλάσσιος τουρισμός, όσο και το ψάρεμα, απαιτούν ασφαλή και καλοσυντηρημένα λιμάνια, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις.
 
Κι ενώ, κάθε φορά (λίγο πολύ) όλοι μας συγχαίρουν και μας ευχαριστούν και πάντα γίνεται μνεία αυτής της έκθεσης, δυστυχώς, λίγα πράγματα γίνονται για την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Βλέπουμε τις αλλαγές, τις προσπάθειες και τις βελτιώσεις των τελευταίων χρόνων. Δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Αυτή η έκθεση είναι μια καλόπιστη προσπάθεια από όλους εμάς, που ζούμε έντονα τα προβλήματα των λιμανιών της νησιωτικής Ελλάδας και που στόχο έχει την ενημέρωση, προς όλες τις κατευθύνσεις, για ουσιαστικές βελτιώσεις. Είναι μια μελέτη των Πλοιάρχων, σεβόμενοι αυτό που κάνουμε, με επαγγελματισμό,  σεβασμό,  μεράκι και με αυταπάρνηση.
Σαν γενικές παρατηρήσεις που αφορούν όλα τα λιμάνια μικρά ή μεγάλα,   επισημαίνουμε ότι   :
-Οι περισσότερες προβλήτες στερούνται παντελώς προσκρουστήρων και στεγάστρων για την παραμονή των επιβατών. Τόσο κατά τους καλοκαιρινούς,  όσο και τους χειμερινούς μήνες.
-Ευκολίες υγιεινής που δεν μας τιμούν σαν Ευρωπαϊκή
χωρα.
-Αρκετά λιμάνια δεν διαθέτουν το ανάλογο χερσαίο χώρο ώστε να εξυπηρετηθούν τα οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία.
-Απαιτείται,  καλύτερη αστυνόμευση και τάξη σ'όλα τα λιμάνια.
-Καλύτερη συνεργασία με τους πλοιάρχους για τον καθορισμό της θέσεως πρυμνοδέτησης-πλαγιοδέτησης ή αγκυροβολιάς (Εδώ φαίνεται καθαρά και επιτακτικά η ανάγκη στελέχωσης της αρμόδιας υπηρεσίας με πλοΊαρχο).
-Απαγόρευση εισόδου-εξόδου χωρίς άδεια των μικρών σκαφών (αλιευτικά-θαλαμηγά-ιστιοπλοϊκά) μια και τα περισσότερα λιμάνια είναι, ταυτοχρόνως, επιβατηγά-εμπορικά-μαρΊνες και αλιευτικά καταφύγια.
-Καλύτερος προγραμματισμός δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού στα λιμάνια, από την ταυτόχρονη άφιξη ή αναχώρηση των πλοίων. Το κυκλοφοριακό χάος των δρόμων καταφέραμε να το μεταφέρουμε και στην θάλασσα.
-Να ενημερώνονται οι Πλοίαρχοι και να ζητείται η άποψη τους πρίν από τον σχεδιασμό κάθε νέου έργου σε λιμάνι. Δεν είμαστε λιμενολόγοι. Έχουμε όμως, την εμπειρία από την καθημερινή χρήση όλες τις εποχές του χρόνου και με όλες τις καιρικές συνθήκες. Σκοπός είναι τα έργα που γίνονται, να διευκολύνουν την κατάσταση και όχι να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα ,αντί να τα επ ι λύουν.
-Εφαρμογή διατάξεων περί παραμονής πλοίων, με επικίνδυνα φορτία, στα λιμάνια  (υγρά καύσιμα -υγραέρια).
Σε πολλά λιμάνια έχει υποσκαφτεί η θεμελίωση των προβλητών, έχουν δημιουργηθεί σπηλαιώσεις, με επικίνδυνες καταρρεύσεις και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα...
Είναι   πολύ   σημαντικό,   σε   ένα   λιμάνι,   για   ένα   πλοίο, να
μπορεί   να   δέσει   με   ασφάλεια,    να   αποεπιβιβάσει    επιβάτες, να
φορτοεκφορτώσει οχήματα, αλλά και να παραμείνει με ασφάλεια σ' αυτό αν χρειασθεί.
Και όπως θα διαπιστώσετε από τις προηγούμενες εκθέσεις -επιστολές, οι περισσότερες παρατηρήσεις μας παραμένουν χωρίς να έχει δοθεί ακόμη ουσιαστική λύση.
Ευελπιστούμε ότι, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και της εμπειρίας μας, επιτελούμε και σ'αυτόν τον τομέα το καθήκον μας έναντι όλων. Στόχος μας, είναι η βοήθεια για την λύση, των προβλημάτων. Πολλά των οποίων, απαιτούν λίγη καλή θέληση μόνο.
 
  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ε.Π.Ε.Ν. (Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ)        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Β'
 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ               ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ                     ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ